Zmiana została wprowadzona przez nas  w odpowiedzi na potrzeby naszych klientów i ich bezpieczeństwo. Płatności bezgotówkowe są obecnie rekomendowaną i promowaną przez nas formą dokonywania płatności. Cieszymy się, że dzięki naszym staraniom teraz także i gracze LOTTO mogą zrezygnować z gotówki na rzecz kart płatniczych czy innych metod zbliżeniowych – mówi  Przemysław Tomaszewski, Dyrektor Ds. Sprzedaży i Rozwoju Usług w firmie Żabka Polska.

Ponadto we wszystkich sklepach sieci Żabka klienci mogą dokonywać transakcji bezstykowych bez konieczności podawania PINu do kwoty 100zł, jeśli ich bank daje taką możliwość.

Sieć Żabka stara się na każdym kroku podejmować działania mające na celu zwiększenie higieny i bezpieczeństwa zakupów. Franczyzobiorcy są regularnie zaopatrywani w jednorazowe rękawiczki i płyny dezynfekujące, we wszystkich sklepach zamontowane zostały specjalne, opracowane wspólnie z prowadzącymi placówki Żabki, przegrody pleksi oddzielające kupujących od kasjera. W swojej komunikacji z klientami Żabka przypomina o zasadach, jakimi należy kierować się w sklepie, m.in. o zachowaniu właściwego dystansu powyżej 1,5 metra, ale także zachęca do wybierania bezgotówkowych metod płatności.