Olej palmowy jest obecnie jednym z najbardziej rozpowszechnionych składników, wykorzystywanych przy produkcji przetworzonych produktów żywnościowych. Pozyskiwanie go z niecertyfikowanych plantacji ma wyniszczające skutki dla środowiska i rzadkich gatunków zwierząt. Sieć Żabka, będąc świadoma wspomnianego negatywnego wpływu na ekosystem, podejmuje działania mające na celu wyeliminowanie tego składnika z produktów marki własnej. Dąży do tego, by produkty były jak najbardziej zdrowe i powstawały w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, a w przyszłości były całkowicie pozbawione konserwantów. Czytelnie opisuje także etykiety, by klienci mogli dokonywać świadomych wyborów zakupowych.

– W sieci Żabka czujemy się społecznie odpowiedzialni oraz jesteśmy świadomi wyzwań związanych  z odpowiedzialną produkcją. Co ważne, polscy konsumenci mają coraz większą wiedzę i zwracają uwagę na skład oraz jakość produktów. Mając to wszystko na uwadze, zabiegamy o to, aby nasze produkty pod marką własną posiadały jak najmniejszą ilość substancji dodatkowych, takich jak konserwanty, substancje słodzące, barwniki syntetyczne, ale także by pozyskiwanie surowców do produkcji tych produktów nie miało negatywnego wpływu na środowisko. Myślę tu konkretnie o oleju palmowym. Rozwijana przez nas linia dań obiadowych Szamamm nie posiada w składzie substancji słodzących. – podkreśla Joanna Kasowska, Kierownik Działu Kontroli Jakości w Żabka Polska.

Obecnie zaledwie 10 proc. produktów marek własnych Żabki ma w swoim składzie olej palmowy i jest to wyłącznie olej certyfikowany  RSPO (Roundtable on Suistanable Palm Oil, porozumienie dla zrównoważonego rozwoju) potwierdzający, że pochodzą ze zrównoważonych upraw, które nie przyczyniają się do wyniszczania środowiska naturalnego.

Dania obiadowe Szamamm to gotowe posiłki, które odpowiadają jednej porcji obiadowej i są łatwe do podgrzania na przykład w mikrofalówce. Idealnie nadają się dla osób zabieganych czy zapracowanych, nielubiących gotować oraz tych, którzy chcą po prostu zjeść na szybko coś pożywnego, oryginalnego i smacznego. Dzięki poręcznym opakowaniom można je spożyć w każdym miejscu – także w pracy czy na uczelni.  

Wśród dań gotowych Szamamm znajdują się dania tradycyjnej kuchni polskiej, ale i smaki pochodzące z innych zakątków świata, takich jak Azja, Włochy czy Meksyk. Tortilla latynoska czy po arabsku, kurczak w żółtym curry z ryżem, wieprzowina po kantońsku, zupy kremy, pizza czy penne z sosem pieczarkowym – to tylko niektóre z różnorodnych dań marki własnej Żabki.

Więcej informacji na temat zrównoważonej i odpowiedzialnej działalności sieci Żabka  można znaleźć na stronie: https://www.zabka.pl/nasza-odpowiedzialnosc

Pobierz notkę prasową
Poprzedni
Następny