Coraz więcej osób na diecie wegetariańskiej – rewolucja na talerzu

Od niemal 50. lat, 1 października, obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu – inicjatywę, która inspiruje do świadomych wyborów żywieniowych. To dobry moment, by pochylić się nad dietą wykluczającą mięso, ryby, owoce morza i przyjrzeć korzyściom, jakie ona przynosi. Żabka również wychodzi naprzeciw potrzebom osób na diecie wegetariańskiej, rozwijając linię „Porcja DobreGO!” z ofertą także dla osób, które wybierają dietę bezmięsną.

Roślinny zwrot akcji

Według szacunków World Animal Foundation obecnie 1,5 miliarda osób deklaruje się jako wegetarianie – najwięcej z nich mieszka w Indiach[1]. Z badania „Consumer Insight” magazynu CEOWORLD[2] z 2024 roku wynika, że Polska znajduje się w pierwszej dwudziestce krajów, których mieszkańcy nie jedzą mięsa. Wegetarianami określa się 8,4% Polaków, z kolei weganami – 1,8%[3]. W dużej mierze to zasługa młodszego pokolenia. Wśród osób w wieku 15-29 lat aż 44% deklaruje ograniczenie spożywania mięsa (fleksitarianie), z czego 8% jest na diecie bezmięsnej. Co więcej – 1/3 młodych ankietowanych zapowiada, że w przyszłości chciałaby zmniejszyć ilość mięsa w diecie lub całkowicie z niego zrezygnować[4].

Dla kogo dieta bezmięsna?

Dieta wegetariańska to sposób żywienia w zasadzie dla każdego. Warzywa, owoce, rośliny strączkowe czy pełnoziarniste zboża są cennym źródłem białka, witamin i składników mineralnych.

Przejście na dietę wegetariańską nie musi oznaczać rewolucji. Ważne jest jednak, by wdrażać ją stopniowo i w sposób kontrolowany, by przyzwyczaić organizm do większej ilości błonnika. Należy pamiętać o badaniach profilaktycznych m.in. kontrolowaniu poziomu żelaza, witaminy B12, witaminy D oraz kwasów omega-3. Choć odpowiednio zbilansowana dieta roślinna powinna zabezpieczyć wszystkie potrzeby organizmu, to jednak warto regularnie kontrolować te parametry – mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk kliniczny i doradca ds. żywienia w Grupie Żabka.

Zielona alternatywa

W związku z rosnącą liczbą osób odchodzących od diety mięsnej, zmienia się rynek spożywczy. Pojawia się coraz więcej roślinnych produktów będących zamiennikami mięsa. Na półkach w sklepach można trafić nie tylko na wegańską wędlinę czy napój owsiany zamiast mleka – znaleźć również można roślinne zamienniki kurczaka czy kotletów. Żywność tego typu jest coraz bardziej dostępna, można ją już kupić bez większego problemu. Co istotne, coraz częściej produkty te są wzbogacane w witaminy i składniki mineralne, które pomagają utrzymać dobry bilans mikro i makroskładników odżywczych.

„Porcja DobreGO!” wegetarianizmu

Żabka w ramach linii „Porcja DobreGO!” wychodzi także naprzeciw klientom, którzy preferują dietę bezmięsną lub chcą zwiększyć ilość posiłków roślinnych w jadłospisie. Gotowe posiłki, projektowane z udziałem dietetyka, opracowane z ekspertami od smaku i doskonałymi kucharzami to propozycja odpowiednio skomponowanych i smacznych dań. Wygoda, dobry skład – dania „Porcji DobreGO!”  są dobrym pomysłem „na wynos” o każdej porze dnia. Śniadanie z Żabki, wedle preferencji, na słodko lub wytrawnie – puszyste pancakes czekoladowe albo z sosem malinowym (9,99 zł/szt.), miękkie racuchy z jabłkami Szamamm (8,99 zł/szt.) czy dobrze znana wszystkim trójkątna kanapka Tomcio Paluch z pastą jajeczną (11,50 zł/szt.) będą dobrym początkiem dnia. Na obiad polecają się zupa krem z dyni i mango Szamamm (8,99 zł/szt.), roślinne spaghetti jak bolońskie Szamamm (13,99 zł/szt.). W ramach przekąski – Foodini High Protein z napojem owsianym i owocami (7,50 zł/szt.) oraz żelki czy orzechy Haps! (4,40 zł/szt.); a na kolację – sałatka kuskus perłowy Dobra Karma (6,99 zł/szt.) lub pierogi leniwe z cukrem truskawkowym Szamamm (10,99 zł/szt.).

Więcej o programie żywieniowym „Porcja DobreGO!”: https://www.zabka.pl/porcja-dobrego/.


[1] https://worldanimalfoundation.org/advocate/vegetarian-statistics/; dostęp: 26.09.2025.

[2] https://ceoworld.biz/2024/01/21/revealed-countries-with-the-most-vegetarians-in-the-world-2024/; dostęp: 26.09.2025.

[3] https://ceoworld.biz/2024/01/21/revealed-countries-with-the-most-vegetarians-in-the-world-2024/; dostęp: 26.09.2025.

[4] https://pl.boell.org/sites/default/files/2023-01/atlas_miesa_09_2022.pdf; dostęp: 24.09.2025.

Poprzedni
Następny