Czy można porównać prowadzenie samodzielnego sklepu osiedlowego ze współpracą z Żabką?

Łukasz Wielgosz: To jest nie do porównania. Era małych, samodzielnych sklepów osiedlowych jest już właściwie za nami. Bardzo sobie chwalę pracę w sieci Żabka, ponieważ firma dynamicznie się rozwija. Jej sklepy mają w tej chwili nowoczesny format przyjazny dla klienta, który chce szybko i smacznie coś ciepłego zjeść, wypić kawę, bez kolejki kupić najbardziej potrzebne produkty spożywcze, błyskawicznie odebrać paczkę lub opłacić rachunek. Żabka nieustannie i intensywnie się unowocześnia, wprowadzając nowe technologie, które ułatwiają nam pracę, więc trafiłem najlepiej, jak mogłem

Dlaczego zgodność stanów towarowych jest ważna dla franczyzobiorców?

Ł.W.: Chodzi przede wszystkim o dostępność. Jeżeli nie ma zgodności, system informuje, że towar jest, ale klient nie może go kupić, bo go nie ma na półce sklepowej. Musi zgadzać się to, co jest w komputerze, ztym, co mamy w sklepie. Jeśli nie kontrolujemy tego, co się dzieje w Żabce, powstaje pytanie, jak prowadzimy ten biznes.

Kiedy robić inwentaryzację tej kategorii?

Ł.W.: Ja robię inwentaryzacje częściowe w ciągu dnia, sprawdzając co jest na półkach, i zdefiniowaną inwentaryzację w systemie raz w miesiącu. Kontrolę kategorii owoców i warzyw najlepiej zaczynać od dostawy, sprawdzając na wadze, czy przyszło na przykład pięć kilogramów mandarynek, a nie trzy i pół. Istotne jest, żeby korzystać z formularza raportu przeterminowań i na bieżąco go aktualizować, podobnie jak z raportów rozbieżności i nad-sprzedaży. Codziennie trzeba sprawdzać jakość warzyw i owoców, przeceniać te słabszej jakości, usuwać niezdatne do sprzedaży i na bieżąco tworzyć protokoły likwidacji.

Poprzedni
Następny