Program bezpieczeństwo i higiena

Program BIH+

Unikatowa inicjatywa, która ma na celu utrzymanie najwyższych standardów we wszystkich obiektach Żabka Polska i u dostawców Marek Własnych.

Program Bezpieczeństwo i Higiena+

To projekt o innowacyjnym charakterze, mający na celu utrzymanie najwyższych standardów bezpieczeństwa higienicznego oraz ich ciągłe doskonalenie.

Wdrożenie programu BIH+,  który ma na celu podwyższenie standardów bezpieczeństwa higienicznego
w odpowiedzi na sytuacje epidemiologiczną. 

Zwiększenie zaagażowania Franczyzobiorców
w działania programu,
w tym wyłonienie Ambasadorów Programu BIH+. Regularny monitoring dostawców Marek Własnych.

Rozwój programu, ukierunkowanie
na bezpieczeństwo
i higienę żywności sprzedawanej
w sklepie.

Doskonalenie programu, rozwój kultury bezpieczeństwa żywności w całej organizacji
i u dostawców Marek Własnych. Skoncentrowanie się na gastronomii. 

Cel i założenie

  • Zwiększenie zaangażowania pracowników i Franczyzobiorców w praktyki w zakresie bezpieczeństwa żywności
  • Monitorowanie jakości dostaw do sklepów na każdym etapie łańcucha i skoncentrowanie na higienie i produkcji żywności
  • Utrzymanie najwyższych standardów we wszystkich obiektach oraz u dostawców Marek Własnych
  • Zwiększenie zaufania klientów do oferty produktowej Żabka Polska

Zakres

Audyt Dostawców Marki Własnej

  • Ocena zgodności zakładów produkujących Marki Własne
  • Bezpieczeństwo i higiena produktów Marek Własnych, w tym oferty gastronomicznej

Weryfikacja Centrów Logistycznych

  • Obiekty Żabka Polska objęte certyfikatem
  • Spełnienie zaostrzonych wymogów sanitarno-higienicznych, a także wymagań bezpieczeństwa żywności

Certyfikacja sklepów

  • Standard stworzony we współpracy z TUV NORD POLSKA
  • Świadome zarządzania i nadzorowanie sklepów i personelu
  • Wyróżnienie sklepów spełniających wymagania Programu BiH+

Kierunki działania

Bezpieczeństwo żywności
Personel
Higiena i produkcja żywności
Zarządzanie krysysowe
Magazynowanie i transport
Infrastruktura i środowisko

Ludzie, którzy tworzą BIH+

Spośród franczyzobiorców, którzy uzyskali 100% zgodności w dwóch edycjach audytów Bezpieczeństwo i Higiena+, wyłoniliśmy ambasadorów naszego programu. Niedawno mieli oni okazję spotkać się na żywo.

W ramach wydarzenia przybliżyliśmy jego uczestnikom zakres działalności jednostki certyfikującej TÜV Nord oraz przypomnieliśmy główne założenia programu BIH+. Był to także czas podsumowań i planów. Podczas spotkania przedstawiliśmy dotychczasowe wyniki audytów realizowanych w sklepach i innych obiektach Żabki oraz określiliśmy dalsze etapy rozwoju programu.

Chcesz dowiedzieć się więcej?

Bezpieczeństwo żywności, jakość, higiena, czystość to nasze priorytety!

Wartością Żabka Polska jest odpowiedzialność, którą realizujemy poprzez program BIH+. Celem jego jest rozwijanie kultury Bezpieczeństwa Żywności w całej organizacji oraz u dostawców Marek Własnych. Wiemy, że odpowiedni poziom higieniczny i wysoki standard produkcji u naszych dostawców ma ogromny wpływ na jakość produktów i bezpieczeństwo zdrowotne żywności, dlatego wymagania bezpieczeństwa komunikujemy i weryfikujemy również we współpracy z niezależną akredytowaną jednostką TÜV Nord Polska.

Weryfikacja wymagań bezpieczeństwa żywności odbywa się cyklicznie i jest przeprowadzana przez Partnerów ds. Audytu oraz audytorów TÜV Nord Polska.

W ramach oceny dostawców przeprowadzane są niezależne audyty gwarantujące wdrożenie wymagań standardu, a tym samym bezpieczeństwo procesu i produktu.

Pozytywna ocena jest wyróżniona znakiem programu BIH+ lub certyfikatem.