Obszary podlegające ocenie zgodności z programem BiH +
- Kultura bezpieczeństwa higienicznego podczas produkcji
- Nadzór nad personelem (świadomość, zdrowie, ciągłość procesu)
- Procedury GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej), które określają warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane aby zapewnić bezpieczeństwo żywności
- Procedury GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) które określają działania do podjęcia, aby produkcja żywności odbywała się w sposób zapewniający bezpieczeństwo żywności, zgodnie z jej przeznaczeniem
- Zarządzanie kryzysowe w organizacji, wymagania dla podwykonawców
- Infrastruktura i środowisko
Ocena zgodności przeprowadzana jest poprzez audyt dokumentacji oraz audyt środowiska produkcyjno-magazynowego, którego celem była weryfikacja realizacji prowadzonych procesów oraz wprowadzenie procedur związanych z zarządzaniem kryzysowym wraz z oceną świadomości i postawy pracowników.
Certyfikat Bezpieczeństwo i Higiena +
Lokalizacje, które uzyskają pozytywny wynik audytu na zgodność z omawianym programem otrzymają certyfikat, potwierdzający spełnienie wyspecyfikowanych wymagań sanitarno-higienicznych. Certyfikat wydany jest na czas określony tj. do dnia 31.12.2021 roku.